Kaj pomeni S v NZS?

Nogometna zveza je dobila novega predsednika. Četrtega po vrsti. Že s sprejemanjem prejšnjih sem imel miselne težave, sodniški predsednik nogometne družine pa je zame preprosto slovenistanska ironija.


Robi Kraner, 16.12.2016

Priznam, če bi sedel na kavč psihiatra, bi mu načeloma med drugim lahko rekel, da sem ksenofob in da preziram nogometne sodnike. Potem si najbrž predstavljate, kako mi je včeraj 23 elektorjev vklizilo v tetivo. Z odprtimi kramponi. Izvolili so poosebitev vsega hudega v mojem dojemanju in izkušanju nogometa. Vem, to je zgolj predsodek. Novega predsednika pač ne poznam osebno. Zato bom njegovo delo ocenjeval po tem, ko ga bo izvajal.

Več kot 10 let sem bil kapetan v članskih nogometnih ekipah (od 3. do zadnje, zdaj celo veteranske lige). V nogometu bi morali biti glavni nogometaši. Potem so tukaj gledalci. Sodnik bi moral biti peto kolo avtomobila, niko in ništa. A ne pri nas. Pri nas glavni sodnik pač hoče biti glavni tudi na terenu. Nešteto tekem sem bil most med ekipo in sodniki. Neštetokrat sem vedno znova spoznaval krivico, aroganco, večvrednost, pametovanje, izzivanje in podjebavanje s strani edine plačane sile (če odštejemo profi nogometaše) nogometa. In spremljal, kako so iz lige v ligo (od malih do velikih honorarjev) napredovali sinčki in družinski sodniki. Doživljal take frustracije, da sem pred kamerami POP TV izjavil, da je bilo to, da smo sodnika dobesedno spravili na tla, edina možnost, da mu dopovemo njegovo protežiranje. To je bilo potem iz izjave sicer izrezano. Potem smo na zaslišanju, kjer seveda nismo smeli nič povedati, poslušali Bandero roso.

Ko poslušam Radenka govoriti po televiziji, žal ne slišim, kaj govori. Sinoči sem se med poslušanjem njegovega akcenta ujel v preštevanju besed 'danas'. Tako sem morebiti preslišal kaj o njegovem programu. Ne vem. Je to ozdravljivo? 

Volitve v Sloveniji so na splošno farsa. Za župana, za predsednika, za parlament. Vedno večkrat se mi zdi, da volim manj slabega, ne pa boljšega. Če sploh volim. Tokratne volitve so bile zame definicija slabe ponudbe. Če bi imel možnost ali dolžnost glasovati, ne vem, če bi me kdo lahko prisilil, da bi kaj obkrožil. Guglal sem za programi kandidatov, pa bi očitno moral poznati tudi dostope do črnega interneta, da bi kaj prebral. Našel sem zgolj samo obtožbe o grožnjah, o lobiranju, o sodnikih, o politikih, o kupčkanju. Jasno, gre za tradicionalno, standardno in utečeno delovanje v športnih zvezah. To ni presenečenje. Včasih so predsedniki potrebovali glasove, pa so elektorji pač za dva tedna šli poleg na svetovno prvenstvo. Ni problema. Vse je znano. Ne vem, kako se nekdo, ki sodeluje v igri, temu čudi.

Zdaj bom verjetno nekaj let zdravil poškodbo tetive. Nekateri pravijo, da po tem nisi nikoli več enak. Mislim, da sem včeraj doživel najhujšo nogometno poškodbo.